Euro 2024: Frankrijk vestigt record met 14 doelpunten in één wedstrijd tegen Gibraltar

Door Graziella de Sortiraparis · gepubliceerd op 19 november 2023 om 12:55
Op zaterdag 18 november 2023 speelden Les Bleus een wedstrijd die de Franse voetballegende zal ingaan, met een record van 14 doelpunten in 90 minuten tegen Gibraltar!

Zaterdag hoefde het Franse team zich geen zorgen te maken toen ze thuis speelden tegen Gibraltar, ondanks het feit dat ze zich al hadden gekwalificeerd voorEuro 2024. Ze hoefden alleen maar te winnen om te worden ingedeeld in groep B, met daarin Nederland, Griekenland, Ierland en Gibraltar. Het was dat laatste land waar de Fransen tegenover stonden, niet bepaald bekend als voetballand. En de trend werd snel bevestigd, met twee doelpunten in de eerste vier minuten, waaronder een eigen doelpunt van Gibraltar's Santos.

Het was een indrukwekkende wedstrijd, waarin veel spelers van Les Bleus hun eigen doelpunten maakten, en de eindstand was 14-0. Zaïre-Emery, een zeer jonge speler van Paris-Saint-Germain, profiteerde van zijn eerste start voor het nationale team en scoorde het derde doelpunt, in de zestiende minuut. Het enige probleem van de avond was dat hij zijn enkel blesseerde op weg naar zijn doelpunt, toen hij hardhandig werd aangepakt door een tegenstander. Maar het bleef niet bij doelpunten, met een hattrick van Mbappé, één van Clauss, een kopbal van Coman, één van Fofana, één van Rabiot, één van Dembélé en een kopbal van Giroud, die de verjaardag van zijn dochter vierde.

Het was een enorme overwinning, die veel mensen op sociale netwerken amuseerde, en bovenal een record uit 1995 overtrof, toen Les Bleus 10 doelpunten maakten tegen Azerbeidzjan. Frankrijk begint zijn groepscampagne dus met een zeer groot doelsaldo, in aanloop naar de eindstrijd tegen Griekenland op 21 november 2023. Gibraltar, dat speelde met een speler die ontbrak vanwege een rode kaart, had slechts met 3-0 verloren in de eerste wedstrijd.