Rugby World Cup 2023: Sydafrika vinner sin fjärde världsmästartitel

Förbi Margot de Sortiraparis · Foton av Graziella de Sortiraparis · publicerad på 29 oktober 2023 kl. 10:31
Lördagen den 28 oktober 2023 avslutades det 10:e Rugby World Cup med en final mellan Nya Zeelands All Blacks och Sydafrikas Springboks.

Stade de France i Saint-Denis lovade stämningen att bli vild i finalen av detta tionde VM, där de två mest framgångsrika länderna i turneringen möttes: Nya Zeeland ochSydafrika, med tre titlar för varje lag.

Efter att flera straffar hade sparkats av densydafrikanska öppnaren var ställningen öppen. Båda lagen gjorde poäng på straffar i den första halvleken, vilket tyder på den tekniska nivå som vi ställdes inför i en sådan här final. Sydafrikanerna satte en fjärde straff, som gick in: 12-3 i den 33:e minuten.

All Blacks kapten, Sam Cane, förvandlar sitt lags gula kort till ett rött kort efter en hög tackling på : Nya Zeeland har nu 14-15 och halvtidsvisslan har ljudit, med Sydafrika fortfarande i ledning med 12-6. Nya Zeeland tog igen detta i andra halvlek med ett försök från Beauden Barrett i den 58:e minuten, efter att ett första försök hade blivit bortdömt avdomare Wayne Barnes. I slutändan räckte det dock inte, eftersom Sydafrikas utmärkta försvar hindrade de svarta från att göra mål igen, trots en del fint anfallsspel i andra halvlek.

Sydafrika kröntes till världsmästare för fjärde gången i sin historia under de 80 minuterna av denna match, med bara en liten poäng (vilket väckte bittra minnen från kvartsfinalmatchen för det franska laget ). Springboks blev därmed det mest framgångsrika laget i Rugby World Cup: det var de som skulle åka hem med Webb Ellis Cup - turneringens trofé - efter de svartas oförtjänta nederlag. Sydafrikas lagkapten Siya Kolisi blev bara den andra lagkaptenen i historien att lyfta Webb Ellis Cup.

Det var slutet på denna 10:e världsmästerskapsturnering, som har hänfört oss alla med sporten med den ovala bollen: Sydafrika vann turneringen, följt av Nya Zeeland, England och Argentina.