Rugbyn MM-kisat 2023: Etelä-Afrikka voittaa neljännen maailmanmestaruutensa

Ohella Margot de Sortiraparis · Kuvattua Graziella de Sortiraparis · Julkaistu 29. lokakuu 2023 klo 10:30
Lauantaina 28. lokakuuta 2023 10. rugbyn maailmanmestaruuskilpailut päättyivät loppuotteluun, jossa Uuden-Seelannin All Blacks kohtasi Etelä-Afrikan Springboksit.

Saint-Denisin Stade de France -stadionilla oli luvassa hurja tunnelma tämän kymmenennen MM-kilpailun finaalissa, jossa vastakkain asettuivat turnauksen kaksi menestyneintä maata: Uusi-Seelanti jaEtelä-Afrikka, joilla kummallakin on kolme mestaruutta.

Etelä-Afrikan avausmaalin jälkeen useiden rangaistuspotkujen jälkeen tilanne oli avoin. Molemmat joukkueet tekivät pisteitä rangaistuspotkuilla ensimmäisellä puoliajalla, mikä viittaa siihen, millainen tekninen taso tällaisessa loppuottelussa oli vastassa. Eteläafrikkalaiset potkaisivat neljännen rangaistuspotkun, joka meni sisään: 12-3 33. minuutilla.

All Blacksin kapteeni Sam Cane muuttaa joukkueensa keltaisen kortin punaiseksi kortiksi korkean taklauksen jälkeen osoitteessa : uusiseelantilaiset ovat nyt 14-15, ja puoliaikavihellys on soinut, Etelä-Afrikka johtaa yhä 12-6. Uusi-Seelanti tasoitti tilanteen toisella puoliajalla Beauden Barrettin yrityksellä 58. minuutilla, kunerotuomari Wayne Barnes oli hylännyt ensimmäisen yrityksen. Lopulta se ei kuitenkaan riittänyt, sillä Etelä-Afrikan erinomainen puolustus esti mustia tekemästä uutta maalia, vaikka toisella puoliajalla pelattiin hienoa hyökkäyspeliä.

Etelä-Afrikka kruunattiin maailmanmestariksi neljännen kerran historiansa aikana 80 minuuttia kestäneessä ottelussa, vain yhdellä pienellä pisteellä (mikä herättää katkeria muistoja Ranskan joukkueen puolivälieräottelusta). Springbokeista tuli näin Rugbyn MM-kisojen menestynein joukkue: juuri he lähtisivät kotiin Webb Ellis Cupin - turnauksen pokaalin - kanssa Mustien ansaitsemattoman tappion edessä. Etelä-Afrikan kapteenista Siya Kolisista tuli vasta historian toinen kapteeni, joka on nostanut Webb Ellis Cupin.

Näin päättyi tämä kymmenes maailmanmestaruuskilpailu, joka on innostanut meitä kaikkia soikean pallon lajin parissa: Etelä-Afrikka voitti turnauksen, ja sen jälkeen tulivat Uusi-Seelanti, Englanti ja Argentiina.