Verdensmesterskapet i rugby 2023: Sør-Afrika vinner sin fjerde VM-tittel

Av Margot de Sortiraparis · Bilder av Graziella de Sortiraparis · Publisert på 29. oktober 2023 kl. 10:30
Lørdag 28. oktober 2023 ble det 10. verdensmesterskapet i rugby avsluttet med en finale mellom New Zealands All Blacks og Sør-Afrikas Springboks.

Stade de France i Saint-Denis var det duket for en heftig finale i dette tiende verdensmesterskapet, der de to mest suksessrike landene i turneringen møttes: New Zealand ogSør-Afrika, med tre titler til hvert lag.

Etter flere straffespark fra densørafrikanske åpneren var stillingen åpen. Begge lag scoret poeng på straffespark i første omgang, noe som antyder det tekniske nivået vi sto overfor i en slik finale. Sørafrikanerne sparket en fjerde straffe, som gikk inn: 12-3 i det 33. minutt.

All Blacks' kaptein, Sam Cane, forvandler lagets gule kort til et rødt kort etter en høy takling på : New Zealand ligger nå under 14-15, og pausefløyta har gått, og Sør-Afrika leder fortsatt 12-6. New Zealand gjorde opp for dette i andre omgang med et forsøk fra Beauden Barrett i det 58. minutt, etter at et første forsøk ble annullert avdommer Wayne Barnes. Til slutt var det imidlertid ikke nok, for Sør-Afrikas utmerkede forsvarsspill hindret de svarte i å score igjen, til tross for fint angrepsspill i andre omgang.

I løpet av kampens 80 minutter bleSør-Afrika kronet til verdensmestere for fjerde gang i historien, med bare ett lite poengs margin (noe som vekker bitre minner om kvartfinalen for det franske laget ). Springboks ble dermed det mest suksessrike laget i Rugby-VM: det var de som kunne reise hjem med Webb Ellis Cup - turneringens trofé - etter de svartes ufortjente nederlag. Sør-Afrikas kaptein Siya Kolisi ble den andre kapteinen i historien til å løfte Webb Ellis Cup.

Det var slutten på dette 10. verdensmesterskapet, som har begeistret oss alle med sporten med den ovale ballen: Sør-Afrika vant turneringen, etterfulgt av New Zealand, England og Argentina.